Moikka abi!

 

Tervetuloa Aallon tuotantotalouden opiskelijoiden yhdistyksen abisivuille! Olemme tiivis ja aktiivinen yhteisö, jossa jokaiselle löytyy oma paikkansa. Järjestämme jäsenillemme monipuolista ohjelmaa yritysvierailuista sitseihin ja erilaisista valmennuksista hengailuiltoihin. Yhdistyksen jäsenille järjestetään myös viikottaista urheilua ja epäsäännöllisiä lajikokeiluja. Lisäksi taistelemme yhdistyksenä mitaleista yliopistojen sarjakisoissa. Otaniemessä, missä Aalto-yliopisto sijaitsee, teekkarikulttuuri elää vahvana ja tekemistä löytyy jokaiselle omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan myös opiskelijayhdistyksen ulkopuolelta muun muassa AYY:n alayhdistyksistä ja koko Aallon yhteisistä tapahtumista.

Näiltä sivuilta löytyy tietoa alamme opinnoista, opiskelijaksi hakemisesta ja pääsykokeista, sekä myös materiaalia pääsykoelukuun. Lisäksi löytyy tarinoita siitä, millaisia reittejä pitkin abit ovat aiemmin tutalle päätyneet, ja lisää tietoa Otaniemen opiskelijaelämästä. Mikäli kysymyksiä herää, niitä voi laittaa opiskelijayhdistyksemme abivastaavalle Artulle (abivastaava@prodeko.org).

 

Opinnot

Tuotantotaloudessa nimen mukaisesti tarkastellaan yrityksen taloudellista ja tuotannollista toimintaa. Se on siis uniikki yhdistelmä kauppatieteitä ja tekniikkaa tarvoitteena kehittää yrityksen johdon toimintaa kaikilla osa-alueilla sellaiseksi, joka mahdollistaa menestyksen nyt ja tulevaisuudessa. Aalto-yliopistossa painotus on erityisesti nykyaikaisessa, teknologiapohjaisessa liiketoiminnassa ja ihmisten johtamisessa. Myös Suomen parhaat yrittäjyysopinnot ovat tarjolla aiheesta kiinnostuneille. Opetukseen sisältyy paitsi yritysten kannalta tärkeitä opintoja, kuten strategian muodostamista, tuotannon suunnittelua, tuotekehitystä ja laskentatoimea, myös henkilökohtaista johtajuutta kehittäviä opintoja ihmisten motivoinnista ja potentiaalin hyödyntämisestä.

Yliopiston tarkemman kuvauksen opetuksen sisällöstä ja opittavista taidoista voi lukea tämän linkin takaa.

Käytännön opintoihin sisältyy paljon yritysyhteistyötä ja monilla kursseilla heti opintojen alkuvaiheessa opiskelijat pääsevät tekemään yritysprojekteja osana kursseja, mikä sekä opettaa käytännön taitoja että helpottaa kesätyöpaikkojen löytämistä. Yritysprojektit tehdään ryhmissä, joten suuri osa opiskelusta tapahtuukin yhdessä muiden kanssa, mikä paitsi takaa tiiviin opiskelijayhteisön, myös opettaa tärkeitä yhteistyötaitoja elämää varten. Lisäksi ryhmätöitä on mukava tehdä, sillä tuotantotalouden opiskelijat ovat ahkeria ja kunnianhimoisia - Aallon tuotantotalous on jo pitkään ollut teknisistä aloista se, jolle on haastavinta päästä sisään. Kursseja käydään sekä suomeksi että englanniksi, englannin kielen määrä kasvaa opintojen edetessä. Lisäksi on mahdollista opiskella ruotsiksi. Oman kielitaidon riittävyyttä opiskeluun ei tarvitse pelätä, se kasvaa juuri sopivassa tahdissa opintojen edetessä!

Opintojen lisäksi Aallon tuotantotaloudella on yksi Suomen vahvimmista, ellei vahvin, alumnien eli jo valmistuneiden opiskelijoiden verkosto. Tämä näkyy esimerkiksi järjestettävänä mentorointitoimintana. Aallon tuotantotaloudelta valmistuneilla on käytännössä täystyöllisyys. Tämän vuoksi jo opiskeluaikana on helppo löytää oman alan töitä. Yritykset myös järjestävät opiskelijoille runsaasti yritysesittelyitä. Vaikka Aallon tuotantotalouden laitoksen tarjoamat opinnot ja tekemä tutkimus on itsessään jo huippuluokkaa, antaa opiskelijoiden, alumnien ja yritysten välinen tiivis yhteistyö opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja kokea paljon sellaista, mitä kursseilla ei voida opettaa. Tämä onkin yksi keskeisistä syistä, miksi juuri Aallon tuotantotalouden alumnit ovat selkeästi yliedustettuina Suomen liike-elämän huipulla ottaen huomioon, että kautta aikain valmistuneita on alle 2500 henkilöä. Tuotantotalouden opiskelu Aalto-yliopistossa valmentaakin menestykseen sekä opintojen että tiiviin yhteisön kautta.

 

Tuotantotalouden valmistuneet työllistyvät asiantuntija- ja johtotehtäviin, kuten:
 • liikkeenjohdon konsultti
 • talousjohtaja
 • start-up-yrittäjä
 • operatiivinen johtaja
 • projektipäällikkö
 • henkilöstöpäällikkö
 • toimitusjohtaja
 • myyntijohtaja
 • markkinointipäällikkö
 • tuotannon suunnittelija
 • laatujohtaja
 • tuotekehityspäällikkö
 • investointipankkiiri
 • pääomasijoittamisen asiantuntijatehtävät

 

Menestyneitä tutalaisia

”Tuotantotalouden opintosuunta on paras mahdollinen kasvuyrittäjyyden koulutusohjelma.”


Risto Siilasmaa, F-Securen perustaja, Nokian hallituksen puheenjohtaja 2012-2020, Aallon tuotantotalouden alumni

”Hain tutalle, koska se vaikutti Suomen parhaalta paikalta yhdistää kiinnostus tekniikkaan, luonnontieteisiin ja talouteen. Vaikka hakiessani en juurikaan tiennyt mihin olen ryhtymässä, jo ensimmäinen viikko tutalla vakuutti. Olin löytänyt kotini. Nyt myöhemmin on helppo huomata tutan ainutlaatuinen arvo.”


Marianne Vikkula, COO (Wolt), Chair of Board (Slush), Board member (Marimekko), Aallon tuotantotalouden alumni

”Abina minulla ei ollut tarkkaa ideaa mitä haluan tehdä, mutta bisnes kiinnosti yleisesti. Aallon tutalta näytti saavan hyvät verkostot ja uramahdollisuudet kiinnostavissa paikoissa.”


Pasi Lohi, Hallituksen puheenjohtaja (Trifecta Retail Ventures), Aallon tuotantotalouden alumni

”Tuotantotalous oli minulle loistava tapa yhdistää kaupalliset ja tekniset opinnot. Pian opintojen alettua vahvistui käsitykseni siitä, että juuri tätä kautta pystyy omaksumaan riittävän monipuolisen ymmärryksen ratkoakseen tämän hetken suurimpia ongelmia.”


Tuukka Yrttimaa, Head of Investor Business (The Upright Project), CEO (ACE Consulting 2017-2019), Aallon tuotantotalouden alumni

”Valitsin tutan, koska haluan ymmärtää maailmaa monipuolisesti ja tutustua muihin rentoihin ja skarppeihin huipputyyppeihin. Prodekolla on läheiset suhteet yritysmaailmaan, mikä näkyy laadukkaina opintoina ja erinomaisina verkostoitumismahdollisuuksina.”


Karla Nieminen, Jäänmurtajat Oy:n perustaja, ex-Google, kirjailija, Aallon tuotantotalouden alumni


 

Hakeminen

Tuotantotalouden diplomi-insinöörin koulutusohjelmaan haetaan opintopolku.fi -nettisivulla. Diplomi-insinööri -koulutuksen yhteishaku alkaa vuosittain maaliskuun lopulla ja päättyy muutaman viikon kuluttua haun alkamisesta. Todistusvalinnan (ylioppilastodistuksen arvosanojen määrittämät pisteet) perusteella tehtävät valinnat julkaistaan toukokuun aikana. Tuotantotalouden koulutusohjelmaan vaadittava matematiikkaa, insinöörimäistä ajattelua, fysiikkaa ja kemiaa mittaava 4-tuntinen koe järjestetään pian todistuvalintojen julkaisemisen jälkeen. Matematiikan kysymykset ovat pakollisia, muista aihealuista saa itse valita ohjeiden mukaisen määrän tehtäviä, jotka ratkaisee. 

Todistusvalinnassa huomioidaan äidinkielen, pitkän matematiikan ja joko fysiikan tai kemian arvosana riippuen siitä, kummasta aineesta saa paremmat pisteet. Tasapistetilanteessa huomioidaan pitkän kielen arvosana. Kynnysehtona todistusvalinnalle on pitkän matematiikan L, mutta valintakokeen perusteella jokainen voidaan valita jokainen, joka on saavuttanut yleisen korkeakoulukelpoisuuden joko Suomessa tai ulkomailla.

Alkupistevalinnassa valittujen hakijoiden ei tarvitse osallistua kyseisiin kokeisiin. Yhteishaun tulokset julkaistaan opintopolussa kesän aikana. Muistathan myös ottaa opiskelupaikan vastaan pian tämän jälkeen, ennen kuin se vapautuu varasijoilla oleville. Ajankohtaisen tiedon paikan vastaanottamisen takarajasta löydät täältä.

 

Tärkeitä linkkejä


 

Abien polkuja tutalle

 

En osaa sanoa onko kyseessä kunnianhimo, vai enkö vain osaa päättää mitä minusta tulee isona. Jälkeenpäin ajateltuna en olisi parempaa valintaa voinut tehdä. Ylä-asteelta muistan, kuinka elämä pienessä kotikaupungissani Nokialla ei oikein tuntunut tarpeeksi jännittävältä ja päätin lopulta hakea lukioon Tampereelle. Lukiossa ajattelin, että haen opiskelemaan kauppatieteitä, sillä se antaisi laajan yleistutkinnon monelle alalle. Lempiaineitani olivat kuitenkin matematiikka ja fysiikka, jotka olisivat saattaneet jäädä hyödyntämättä kauppiksessa. Pitkän googlettelun jälkeen löysin täydellisen vaihtoehdon – tuotantotalouden. Aluksi kauhistuin sitä, kuinka vaikealta sinne pääsy vaikutti. Lopulta sain kokea, kuinka päättäväisyyteni palkittiin. Ehkäpä pikkukaupungissa kasvaneena minulla on jotain kaipuuta suurempiin piireihin, tai sitten silkkaa hulluuttani laitoin ensimmäiseksi hakukohteeksi Aallon Tampereen Yliopiston sijasta. Monta tuskallista laskutuntia, useampaa unetonta yötä ja yhtä pääsykoetta myöhemmin, ahkeruuteni palkittiin ja opiskelupaikka lopulta napsahti. Opiskelupaikkani valintaa en ole kertaakaan katunut, ja voin jopa myöntää olevani hieman ylpeä itsestäni.

Teemu, kolmannen vuoden tutalainen

Hellou abit!
Oon Matleena, fuksi tutalla. Mun tuta-tarina ei alkanut Westendiltä vaan karusta Oulusta. Koko lukion ajan olin vielä varma, että musta tulee biologi tai kauppislainen. Abivuonna kuitenkin meille tuli valkoinen tupsulakki esittelemään tutaa ja tiesin löytäneeni mun alan.

Sitten huomasin, että tämähän on yks Suomen suosituimmista dia-hakukohteista ja hankalin päästä sisään. Ei kait siitä muu auttanu ku lukee ahkerasti pääsykokeisiin ja yo-kokeisiin. Kevät oli rankka rutistus ja sain valkolakin päähän M:n toikkarilla. Tampereen tutasta jäin 1. varasijalle, Aaltoon en edes päässyt varasijoille.

Kesän aikana lattioita jynssätessä mä sitten päätin, että oon Aallon tutalla vuoden päästä. Tein vuoden töitä ja luin samaan aikaan päässykokeisiin. Laitoin siis kaikki panokset pääsykokeeseen vuoden ajan, joka oli mun ainoa mahdollisuus päästä sisään.

Lopputuloksen kaikki fiksut ja filmaattiset jo näkee. Ahkeruus ja työnteko palkitaan, joten älkää pelätkö hakee tutalle. Täältä saatte opiskelupaikan lisäksi yhteisön, jonka kanssa järkätä vaikka temppari-iltoja!

Matleena, toisen vuoden tutalainen

Tulen Mäntsälän lukiosta, jossa pyristelin pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian parissa. Tiesin tarvitsevani niitä, jos aion teekkariksi. Lapsesta asti minua on kiinnostanut raskas teollisuus ja isoveljeni ollessa teekkari tekniikka tuntui luonnolliselta valinnalta. Aioin hakea Lappeenrantaan konetekniikalle, mutta isäni ehdotti lukion ensimmäisen vuoden lopussa minulle Aaltoa ja tuotantotaloutta. Aloin perehtymään kouluun ja alaan, ja olin hyvissä ajoin vakuuttunut, että tutalle on haettava. Pisterajat, vaativampien PK-seudun lukioiden yliedustus ja YO-kokeissa menestyminen kuitenkin kuumottivat, mutta pitämällä silmät ja korvat auki abivuonna sekä kertauskursseilla selvisin hyvin YO-kokeista. Inttivuosi tutustutti minut muutamaan tulevaan opiskelukaveriini, ja lopulta aloitettuani opinnot tuntui, että minut otettiin hyvin joukkoon, vaikka tulin aivan muualta. Myös ala tuntuu mielekkäältä, ja olen varma, ettei mikään muu kilta tarjoa arkielämässä yhtä hyviä etuja kuin Prodeko: punttisalilta seinän taakse kahville ja biljardipelit, jonka jälkeen killan omiin työtiloihin tehtäviä tekemään ja kotiin Teekkarikylään.

Tutan opiskelussa korostuu tieteellisen ongelmanratkaisun ja innovatiivisuuden lisäksi sosiaalinen taito, joten energinen ihminen ei voisi viihtyä missään paremmin! 


Kusti, toisen vuoden tutalainen

Olen kirjoittanut ylioppilaaksi Haminan lukiosta vuonna 2016. Muistan abikevään hirveät hakupaineet, kun oli vain pakko hakea jonnekin ja suuntani oli totaalisesti hukassa. Lääkkeet ja terveydenhuolto tuntuivat turvalliselta valinnalta ja pääsinkin aloittamaan proviisoriopintoni Helsingissä samana syksynä. Se ei kuitenkaan koskaan tuntunut täysin omalta. Tutkin paljon erilaisia vaihtoehtoja ja kiinnostuin yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta sekä taloudesta.

Törmäsin ensimmäisen kerran tuotantotalouteen vasta opiskellessani yliopistossa. Huomioni kiinnittivät ensin tuotantotalouden kilta Prodekon ihanat sateenkaarihaalarit. Tarkemmin tutustuessani tutaan palaset alkoivat loksahdella kohdilleen: pääsisin tekemään asioita niin talouden, yhteiskunnallisten asioiden kuin ihmistenkin parissa. Hain kuitenkin rohkeutta alanvaihtoon, sillä ensikertalaisuuden menettäminen ja korkeat sisäänpääsyrajat lannistivat.

Aallon tuta kuitenkin tuntui minulle kodilta, joten vihdoin viime syksynä päätin lähteä kohti unelmiani. Vaikka lukeminen vaati töitä, tutalle hakeminen on ollut rehellisesti elämäni paras päätös. Tuta on avannut minulle paljon ovia ja avaa varmasti vielä jatkossakin. Esimerkiksi nyt jo useampi yritys on lähestynyt minua henkilökohtaisesti rekrytointimielessä, sillä heillä on suuri tarve sille osaamiselle, joita tuotantotalouden opinnot ja yhteisö antavat.

Ilona, toisen vuoden tutalainen

Lukiossa minulle alkoi valjeta, että tuta olisi ensisijainen hakukohteeni. Olen ollut koko koulutaipaleeni ajan kiinnostunut matematiikasta ja fysiikasta, ja lukiossa kaupallinen puoli alkoi kiinnostaa yhä enemmän, joten tuta oli minulle täydellinen yhdistelmä. Tutkinto lisäksi tarjosi erinomaisen mahdollisuuden päästä johtotehtäviin jossain vaiheessa työuraa.

Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2016, mutta saman vuoden yhteishaussa tutan portit eivät auenneet, vaan sain paikan toisesta hakukohteestani, teknillisestä fysiikasta ja matematiikasta. Heti opiskelupaikan vastaanotettuani kuitenkin tiesin, että haen todennäköisesti seuraavan kevään yhteishaussa uudestaan tutalle. Sain ensimmäisenä vuotena suoritettua hyvin kaikille yhteisiä peruskursseja, ja looginen ajattelukykyni kehittyi, mikä varmasti edesauttoi sitä, että sain toisella hakukerralla paikan tutalta, enkä ole katunut päivääkään valintaani. Suosittelen siis ehdottomasti hakemaan tutalle, vaikkei ensimmäisellä kerralla tänne pääsisikään!

Otso, kolmannen vuoden tutalainen

Lukion alussa en liiemmin miettinyt mihin tieni veisi, mutta hiljalleen ymmärsin pitäväni talouteen ja yhteiskuntaan liittyvistä asioista. Niinpä otin tavoitteekseni päästä kauppakorkeaan opiskelemaan. Kun yliopistohaku läheni abivuotenani, minulle alkoi selkenemään toinenkin hakukohde: Aallon TuTa. Perheessäni on vahvaa DI-, ja varsinkin tuta-DI -taustaa, joten opiskelukohteena tämä tuntui läheiseltä.

Kauppikseen verrattuna vahvuuksia oli myös useita. Niistä päällimmäisenä oli se, että koin matemaattisten taitojeni menevän parempaan käyttöön tutalla. Lisäksi pienemmän sisäänoton ansioista opiskelijoilla on vahvempi yhteishenki sekä tutalaisten uramahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Sisäänpääsy vaikutti kuitenkin minulle kaukaiselta, mutta yrittänyttä ei laiteta ja ensimmäiseksi hakukohteekseni valikoituikin tuta. Ankaran ylppärikevään yo-, sekä pääsykoeluku-urakan jälkeen sain tietää, että sisäänpääsyni jäi pisteen päähän ja kolmanteen varasijaan, joten hyväksyin paikan kauppakorkeasta.

Kesällä alkoi vuoden mittainen asepalvelus, joten kouluasiat unohtuivat samalla. Kevään saapuessa päätin hakea uudestaan tutalle, mutta tällä kertaa paljon vähemmällä opiskelulla pääsykokeesta tuli tismalleen sisäänpääsyyn oikeuttava pistemäärä! Tarinan opetus on siis, että ainoa varma tapa hävitä on olla uskomatta itseensä.

Jaakko, toisen vuoden tutalainen